15.6.2021. Muzej Kozare Prijedor, otvorenje izložbe Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci

U utorak 15. lipnja 2021. u Muzeju Kozare Prijedor otvorena je izložba Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci na kojoj su kronološki, po godinama otkrića, od 1914. do 2014., predstavljeni najvažniji arheološki lokaliteti i spomenici s područja Rijeke i okolice. Obrađeni materijali datiraju od razdoblja prapovijesti sve do 17. stoljeća. Autorice izložbe su dr. sc. Palma Karković Takalić, članica Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka, Odsjeka za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta u Rijeci i suradnica Petra Predoević Zadković, prof.

Izložba je nastala istraživačkim radom autorica u okviru projekta „Migracije, identiteti i kontekst srednjovjekovne umjetnosti Kvarnera“, koji sufinancira Sveučilište u Rijeci te njihovom suradnjom s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, Konzervatorskim odjelom u Rijeci, Hrvatskim restauratorskim zavodom i kolegama arheolozima koji su ustupili arhivsku dokumentaciju: stare nacrte, fotografije, karte te suvremene digitalne materijale s arheoloških i srodnih istraživanja.

Gostovanje izložbe u Muzeju Kozare Prijedor dio je projekta znanstveno-stručne razmjene između Katedre i Muzeja naziva Inter flumina Sanum et Oeneum. Arheološka baština kao povod suvremenom dijalogu. Projekt sufinanciraju Muzej Kozare Prijedor, Grad Rijeka i Filozofski fakultet u Rijeci. Cilj projekta je ostvariti stručni i znanstveni dijalog, utvrditi i usporediti način na koji se istražuju i interpretiraju srodni lokaliteti i spomenici, postavit temelj budućoj suradnji između navedenih