TECH TOUR: nove tehnologije u prezentaciji i promidžbi antičke i bizantske kulturne baštine

IMG_6634

U suradnji s Odjelom za kulturu grada Rijeke, a u sklopu projekta SREBAK (Srednjovjekovna spomenička baština Kvarnera), na Filozofskom fakultetu u Rijeci predstavljena je izložba TECH TOUR: nove tehnologije u prezentaciji i promidžbi antičke i bizantske kulturne baštine. Izložba je nastala kao rezultat međunarodnog europskog projekta „TECH – TOUR: tehnologija i turizam – proširena stvarnost za promociju rimskih i bizantskih itinerera“. Uz Rijeku, na izložbi je predstavljeno 12 rimskih i bizantskih lokaliteta na području Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije s ciljem promocije povijesnih, transnacionalnih, europskih kulturnih ruta korištenjem novih medija i suvremenih ICT alata.

Na izloženim “augmented reality” info pločama posjetitelji su mogli, kroz pametne telefone, pokrenuti virtualne prezentacije i pregledati dodatne informacije o lokalitetima, transformirajući predstavljene rute u virtualni muzej na otvorenom. U organizaciji, postavu i vodstvu po izložbi uključeni su studenti povijesti umjetnosti koji su se na taj način izravno upoznali s korištenjem suvremenih tehnologija u muzejskoj praksi.

IMG_6609

Izložba TECH TOUR: nove tehnologije u prezentaciji i promidžbi antičke i bizantske kulturne baštine uspješan je nastavak suradnje s partnerom projekta Gradom Rijeka, koji je u projektu SREBAK prepoznao zajedničke ciljeve u istraživanju, promociji i prezentaciji riječke kulturne baštine.

IMG_6633

Izložba je održana na Filozofskom fakultetu u Rijeci od 4. travnja do 4. svibnja 2016. godine, uz tehničku potporu Gradske knjižnice Rijeka.

IMG_6597